Bakgrunnsinfo for guiding av skoleklasser i ROBIN's lokaler

.
"Klatrefisk" - Offshore climber

StatoilHydro ønsker å fjerne alle mennesker fra oljeplattformene i Barentshavet grunnet fare/kostnader. Man jobber nå med å robotisere plattformene og fjernstyre robotene og alt maskineri fra land via 3D spillteknologi. Foreløpig bruker man standard ABB industriroboter som går på 3D skinner. Disse kommer ikke til overalt, og her er det vi kommer inn med vår inspeksjonsrobot som er i stand til å klatre fritt på plattformene (følger ferdige "stier" av borrebolter som den låser føttene fast i mens den går.) Vår robot er også i stand til å klatre under vann - derav navnet "klatrefisk".

Vår robot lever også et parallelt liv i en virtuell virkelighet 3D (fysikksimuleringer, a'la Matrix..), der den lærer seg å bevege seg optimalt før den gjør det samme i vår virkelige fysiske verden.

En annen "grønn" anvendelse av denne maskinen kan være inspeksjon og vedlikehold på vindkraft/bølgekraftverk til sjøs.


.

.
Automatisk "dyrking" av organiske robotdeler ved hjelp av kunstig evolusjon og 3D printing
Roboter kommer nå for fullt inn i helse og omsorg. Når roboter skal helt inn på kroppen til syke og eldre og kansje direkte erstatte biologiske kropsdeler er det av flere grunner viktig at man kan assosoiere seg mest mulig med roboten. Den bør med andre ord "ligne" mest mulig på oss selv.
  • Vi bruker nå kunstig evolusjon til å "gro" fram organiske myke og harde robotdeler (muskler og knokler). De musklene vi bruker er hydrauliske silikonmuskler der selve fasongen bestemmer effektiv sammentrekning og styrke. Fasongen "gros" automatisk fram av evolusjon i software. Knoklene (ledd) består av polymer (plast) og også her er det fasongen som bestemmer styrke og effektivitet.

.

.
Kunstige muskler - Flexinol

Vi har her vår egenproduserte underarmsprotese i aluminium (ca. samme vekt og styreke som ben) med "Flexinol" (kunstige muskelfibre). Disse fibrene trekker seg sammen når de får strøm i gjennom seg (se animasjonen), omtrent slik som våre egne muskler. Planen var å koble sammen protesen med våre egne nerver (sil-elektrode) slik at vi kan styre armen på samme måte som vi styrer våre egne armer - ved hjelp av tanken. En slik sil-elektrode vil også kunne føre signaler fra sensorer i armen (trykk, varme osv.) tilbake til vårt nervesystem og på denne måten gi oss en biologisk følelse av denne kunstige armen. Denne koblingen mellom nervesystem og maskin ble ikke gjennomført hos oss, men er gjennomført andre steder i verden med suksess.


.

.
ANNA-roboten (industrirobot)
  • Kroppen er laget av Motoman (Japan) - 7 akser (ledd)
  • Hodet, intelligens og sokkel er laget av oss.
  • Har vært brukt i rekrutteringsshow (turne) der vi har modifisert det til å kunne:
    • Byte handbak, (100kg sterk) ingen har slått den.
    • Spille bondesjakk med penn på tavle.
    • Gi ryggmassasje (med gummihode).
    • Visualisere hva den ser (robotsyn) på to skjermer i bakgrunnen. Vi ser verden gjennom robotens øye. Finner ansikter og beveger seg mot disse, og kommuniserer med lyder.
    • Styres av mobiltelefon.
    • Berøringssensor på toppen - "koseknapp" - ønsker å bli "kost" med.
  • Har vært brukt som treningspartner for pasienter med muskelskader. Roboten beveger seg og pasienten holder i mot.
  • Har vært brukt til intelligent pakking av varer på pall.
  • Har vært brukt til å dirigere et orkester på Ultimafestivalen.

.

.
Selvlærende "gåmaskiner".

Her bruker vi kunstig evolusjon for å få makiner til å på egenhånd lære seg å utføre oppgaver - i dette tilfelle: å lære seg selv å gå fortest mulig. Disse maskinene er altså ikke ferdigprogramerte - de lærer av egne feil og blir flinkere ved å prøve og feile (trene). Noen ganger bruker vi også her virtuell virkelighet der maskinene trener i en simulert verden først.


.

.
Roboter skrevet ut på vår 3D printer.
  • X2 - en liten robot med 3 akser (ledd).
  • X3 - en "desktop robot" med 3 akser (ledd). Kan "hjelpe til" på skrivebordet.
Organic / human design
Powersurf Robinlab

.